Topul dividendelor de pe bursă este dominat anul acesta de campionii din energie

Farmaceutica REMEDIA propune acționarilor dividente însumând 53% din profitul net raportat de companie pe anul 2013. Randamentul dividendului este de 6,3%, valoare ce se situează peste rata dobânzilor bancare se arată în Ziarul Financiar din 31.03.2014.

Acţionarii companiilor de pe bursă sunt chemaţi în luna aprilie să aprobe distribuirea de dividende în valoare totală de 3,84 mld. lei (peste 850 mil euro) din profiturile raportate în 2013. Cinci companii din energie plătesc dividende de 3,45 mld. lei.

Dividendele propuse în acest an de companiile de pe bursă, din profiturile pe 2013, se ridică la nivelul record de 3,84 mld. lei, cu 27% peste cele distribuite anul trecut din profiturile pe 2012 (3,026 mld. lei) şi peste precedentul record din urmă cu doi ani (3,672 mld. lei).

Creşterea dividendelor se datorează mai ales listării Romgaz şi Nuclear electrica, două dintre cele mai profitabile companii de stat anul trecut, care vor plăti cumulat dividende de 1,33 mld. lei, cele două companii nefiind incluse în statisticile anilor precedenţi.

Surpriza acestui an în materie de dividende esteAlumii care a decis să distribuie 20 mii. lei către acţionari după ce a finalizat anul trecut investiţiile în fabrica de la Filipestii de Pădure Acţiunile Alumilau crescut cu 60% săptămâna trecută Dacă ele ar fi fost incluse, atunci dividendele pe 2012 s-ar fi ridicat la 4,14 mld. lei, iar cele pe 2011 la 4,61 mld. lei.

Aşadar, în ultimii doi ani se observă o tendinţă de scădere a sumelor alocate de companii sub formă de dividende, în condiţiile în care unii dintre emitenţi au trecut pe pierdere (Alro, BRD), alţii au renunţat la dividende pentru a reinvesti profiturile (SIF Transilvania, SIF Banat-Crişana), iar alţii pentru că au găsit alte metode de a repartiza banii, precum reducerea capitalului social (cazul Fondului Proprietatea). Asţfel, companiile din sectorul financiar nu mai sunt anul acesta vedetele sezonului de dividende, ele fiind înlocuite de companiile din energie.

OMV Petrom (SNP) rămâne campioana dividendelor, cu distribuiri propuse în valoare de 1,745 mld. lei, cu 10% mai mari j decât anul trecut. Investitorii de pe bursă nu au fost însă foarte ‘ încântaţi’ de dividendele propuse de conducerea Petrom, deoarece aşteptau mai mult, spre 2 miliarde de lei, în condiţiile în care profitul companiei a urcat anul trecut la 4,84 mld. lei.

Astfel, acţiunile Petrom au scăzut cu 2% în două zile, după publicarea dividendului. La preţul de vineri, randamentul dividendului oferit de Petrom este de 7,2%, de circa două ori dobânda bancară pe un an.

Producătorul de gaze Romgaz Mediaş (SNG) a surprins însă la modul pozitiv piaţa după ce a anunţat că va distribui dividende de 990,6 mii. lei, mai mari decât profitul preliminar raportat de companie pentru 2013 (931 mii. lei). Profitul final al Romgaz a fost anul trecut de 995 mii. lei şi va fi repartizat în întregime către acţionari. Randamentul dividendului ajunge astfel la 7,8%, peste nivelul estimat iniţial, de 6%.

Vineri, a fost rândul Nuclearelectrica să-şi publice propunerea de dividend, suma de 341 mil. lei anunţată fiind în linie cu aşteptările investitorilor. Acestea sunt cele mai mari dividende din istoria companiei, iar randamentul raportat la preţul de pe bursă este de 12,8%.

Transgaz Mediaş (TGN) şi Transelectrica Bucureşti (TEL) completează topul celor mai mari cinci distribuiri de dividende de anul acesta. Transgaz va plăti dividende de 207 mii. lei, cu 17% mai mici decât cele de anul trecut, în timp ce în cazul Transelectrica suma a crescut de 5,5 ori, la 163 mii. lei. Transelectrica oferă în prezent şi cel mai mare randament dintre companiile energetice, de 13,3%.

Randamente mai mari ale dividendelor oferă doar producătorul de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), care a hotărât să le împartă acţionarilor profituri cumulate de 20 mii. lei realizate în ultimii ani, suma reprezentând~”54% din capitalizarea bursieră a companiei, şi SIF Muntenia (SIF4), care ar putea distribui 85% din profitul pe anul trecut, ceea ce ar echivala cu un câştig de 16,8% din preţul acţiunilor. La SIF Muntenia dividendul nu este însă sigur, deoarece pe ordinea de zi a AGA figurează şi o propunere privind nerepartizarea de dividende.
La SIF Oltenia (SIF5), randamentul dividendului propus este de 8,2%, iar la SIF Moldova (SIF2) există două propuneri de dividend, una de 6,2% din preţul acţiunilor şi alta de 5,3%.

Dintre celelalte companii cotate, cele mai mari randamente ale dividendelor le oferă Casa de Bucovina (BCM), cu 9,7%, VAE Apcarom Buzău (APC), cu 8,3%, şi Electroargeş (ELGS), cu 8%. Compania hotelieră Casa de Bucovina va distribui dividende de 1,33 mii. lei, care includ profiturile pe ultimii doi ani.

Distribuie

Alte noutati

Farmaceutica REMEDIA, membru AMCHAM

Preocupata de dezvoltarea mediului de business din România și de promovarea de soluții de creștere a competitivitatii economice a țării în regiune și la nivel